Ready to be sustainable?

NEWS

9 OKTOBER 2018 IN ROTTERDAM: SUSTAINABLE GLOBALIZATION EVENT

9 OKTOBER 2018 IN ROTTERDAM: SUSTAINABLE GLOBALIZATION EVENT

Duurzaam-zuurzaam… Leuk hoor, al die kreten over duurzaamheid, sustainability, alles altijd beter kunnen doen, een groener leven leiden… Enzovoort en zo verder. En wie bepaalt dat dan? In welke mate iets duurzaam is? Ja, we know, daar zijn allerlei regels en richtlijnen voor. Maar wat is als ik nu meteen wil weten of een product écht duurzaam is? Of ‘een beetje’ duurzaam, kan dat ook? Moet ik dan al die instanties af?

Daar dachten meer mensen zo over. Hoe kan die informatie sneller bij ‘de mensen’ komen? Consumenten uiteindelijk toch. Zo waren we bijvoorbeeld pas bij de lancering van Palais, beeldige kussens die écht 100% duurzaam gemaakt zijn. Hoe we daar zo zeker van zijn? Omdat we weten dat de makers er ruim 3 jaar mee bezig zijn geweest: zelfs de veertjes in de kussens hebben de kwaliteit van donsveertjes maar zijn – uiteraard – vegan. Een heel proces kunnen we je vertellen. Bovendien een proces dat niet 1, 2 ,3 op een verkoopbordje bij, zeg, de Bijenkorf te beschrijven valt.

NATIONAAL DUURZAAMHEID INSTITUUT (NDI)

Hier heeft het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) ook zijn hoofd over gebroken. Beter gezegd: daar zijn ze nog steeds mee bezig. As we speak wordt er namelijk hard aan een database gewerkt waarmee je (in de toekomst) een product langs een ‘meetlat’ kunt leggen om zo de ‘Sustainable Footprint’ van dat product te meten. Gezondheid, circulariteit en milieuvriendelijkheid worden getest, wat gebeurt met een soort MRI scanner (van Philips, wat we cool vinden want dat maakt het allemaal heel tastbaar, concreet, minder ver-van-onze-bedden, ofzo). Bijvoorbeeld de kussens van Palais, die dan een 10 scoren.

De Circular Product Footprint is de naam, en de ontwikkeling daarvan heeft, kun je je voorstellen, wel wat voeten in de aarde. Vandaar dat het nog niet kant en klare product nu al wel gepresenteerd wordt, maar nog niet aan te schaffen valt. Work in process; een hele mooie om in de gaten te houden!

Interessant ook: er is nog nergens ter wereld een databases met complete, relevante en geschikte informatie op het gebied van circulariteit en gezondheid en/of schadelijkheid van grondstoffen, producten, productiemethoden en afvalverwerkingsmethoden die openbaar toegankelijk zijn voor een breed publiek. Dit zal de eerste worden. Initiatiefnemer is het NDI, een Rotterdams bedrijf dat samen met verschillende nationale en internationale bedrijven deze Global Circular Health database die 9 oktober wordt gelanceerd (en waar jij straks zelf ook ‘in’ kunt).

Dat lanceren gebeurt 9 oktober 2018 tijdens de conferentie over globale duurzaamheid in Rotterdam (in het Oude Luxor Theater) in Rotterdam en tegelijkertijd in Singapore (kleine kans dat je daar bent de 9e maar als dat zo is, laat het me weten, dan zoek ik het uit). Daarmee is de twee-stedelijke conferentie de aftrap van een wereldwijd duurzaamheidsevenement.

 

“INTERESSANT OOK: ER IS NOG NERGENS TER WERELD EEN DATABASES MET COMPLETE, RELEVANTE EN GESCHIKTE INFORMATIE OP HET GEBIED VAN CIRCULARITEIT EN GEZONDHEID EN/OF SCHADELIJKHEID VAN GRONDSTOFFEN, PRODUCTEN, PRODUCTIEMETHODEN EN AFVALVERWERKINGSMETHODEN DIE OPENBAAR TOEGANKELIJK ZIJN VOOR EEN BREED PUBLIEK. DIT ZAL DE EERSTE WORDEN. “

 

Wil je nog weten hoe het werkt? Snappen we. In comes de welbekende QR code. Die code linkt naar de database waarin alle informatie over het product kan worden ingezien, zoals het productieproces, de gebruikte grondstoffen en elementen, circulair businessmodel en afvalverwerkingsmethode. Dan moeten al die duurzame merken dus inzage geven? Klopt. Dat is verplicht om het duurzame label te mogen dragen. Zodoende kan de Circular Product Footprint inzicht geven in de circulariteit van het product. Ook kan tot drie stappen terug of vooruit worden gekeken naar de levenscyclus van een product of grondstof. In de database worden tevens foto’s en filmpjes van het productieproces opgenomen.

Mocht je willen gaan, wat je best eens zou kunnen willen, ons lijkt het in elk geval allemaal rete-interessant, dan tref je niet alleen die duurzaamheidsscanner, maar ook sprekers als Anne-Marie Rakhorst (van Duurzaamheid.nl) en ruimtevaarder André Kuipers. Alle sprekers buigen zich over de vraag hoe we met zijn alleen nou die duurzame ontwikkelingsdoelen gaan bereiken? Hoe maken we de wereld bewust van het belang van duurzaamheid, maken we bewuste keuzes voor duurzame en circulaire producten en hoe realiseren we duurzame voorziening voor de markt?

SUSTAINABLE GLOBALIZATION 2018 EVENT

Datum: 9 oktober 2018
Tijd: 14.00 uur
Locatie: Oude Luxor Theater, Kruisplein 10, Rotterdam
Tickets: Eventbrite
www.sustainableglobalization.com

 

Bron: Barts Groene Hoekje

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top