Ready to be sustainable?

NEWS

Santas Koffie maakt inkoopketen transparant met GSES platform

Duurzaamheid gedijt in een transparante omgeving. Daarom nodigt Santas Koffie alle toeleveranciers uit om hun duurzaamheidsprestaties te meten op het Global Sustainable Enterprise System (GSES).

Circulaire en duurzame bedrijfsvoering is een keuze. Het is de keuze die Santas Koffie al 30 jaar maakt – onder meer door het unieke systeem met statiegeld op de duurzame retourverpakking; het ijzersterke koffieblik. Na de eigen organisatie is nu de inkoopketen aan de beurt. De duurzame koffieleverancier nodigt haar toeleveranciers uit om hun duurzaamheidsprestaties inzichtelijk te maken op het GSES-platform van het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI).

Leveranciers wordt gevraagd de GSES QuickScan in te vullen. Dit zijn 28 online vragen over de thema’s MVO, MVI, CO2 en Circulaire Economie. Deze laagdrempelige vragenlijst is ontwikkeld om snel inzicht te krijgen in duurzaamheidsprestaties en is werkbaar voor het MKB.

De methodiek is gebaseerd op de Sustainable MetaStandard van het NDI, waarmee alle relevante certificeringen, initiatieven en labels op het gebied van duurzaamheid met elkaar in verband worden gebracht. De GSES QuickScan wordt onafhankelijk gevalideerd door externe certificeringsinstanties in 77 landen. Ongefundeerde duurzaamheidsclaims zijn er dus niet meer bij.

Het GSES-platform biedt verschillende tools voor het kwantificeren en visualiseren van duurzaamheidsprestaties. Dit gebeurt op drie niveaus: organisatie, toeleveringsketen en producten/projecten/gebouwen. De QuickScan is een duurzaamheidstool op organisatieniveau.

Volgens Willem van Leeuwen van Santas Koffie is het een logische stap dat ook leveranciers op duurzaamheidsprestaties worden uitgevraagd: “Duurzaamheid was voor ons altijd al belangrijk, vanuit intrinsieke waarde. Nu de markt er specifiek om vraagt kunnen we een vervolgstap zetten, zodat we vooruit en voorop blijven lopen. Het GSES-systeem biedt deze mogelijkheid, het is een mooie tool.”

“Wij zijn erg blij met deze stap van Santas Koffie,” aldus Kelly Ruigrok van het NDI. “Het is de eerste keer dat alle leveranciers in de koffieketen als groep worden uitgevraagd, dan kan het ineens heel snel gaan met de transparantie.”

Santas Koffie is een oude bekende van het NDI: eerder berekenden ze op het GSES platform al de circulaire footprint van koffieblikverpakkingen en koffiebekers.

Andere GSES-memberorganisaties die kiezen voor transparantie zijn o.a. Capgemini, Groenendijk bedrijfskleding, Peterson, Heerema Marine Contractors, Bayards Aluminium, International Food Services.

Meer informatie over Santas Koffie: www.santaskoffie.nl, Willem van Leeuwen, Senior Accountmanager Santas Koffie, 06 82462896.

Meer informatie over het GSES platform op www.gses-system.com of ga naar www.nd-instituut.nl, Kelly Ruigrok, Managing Director NDI, 06 – 384 05 635.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top