De Aluminium sector versterken doen we door te denken in kansen en daadkracht. Het Aluminium Centrum en het Nationaal Duurzaamheid Instituut hebben een inspirerend event georganiseerd op 1 juli gehost door Hydro – Pole Products in Drunen, met als thema ‘Duurzaamheid als kracht van aluminium’.
De Aluminium sector versterken doen we door te denken in kansen en daadkracht. Het Aluminium Centrum en het Nationaal Duurzaamheid Instituut hebben een inspirerend event georganiseerd op 1 juli gehost door Hydro – Pole Products in Drunen, met als thema ‘Duurzaamheid als kracht van aluminium’.
[/col] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”12089″ lightbox=”true”] [/col] [/row]Leopold Moormann, Managing Director van Pole Products Nork Hydro en Aluminium Centrum bestuurslid was gastheer op dit event en nam o.a. Ruud Koornstra, professor Johan Maljaars en Kelly Ruigrok van het Nationaal Duurzaamheid Instituut mee als sprekers. De sprekers belichtten de kansen voor de Aluminium sector vanuit verschillende invalshoeken.
Als toppunt van het event werd de Aluminium Agreement gepresenteerd waaraan elke partij in de Aluminium sector en cross sectoraal kan meewerken. Catharina Bieringa, directeur van het Aluminium Centrum en grondlegster van de Aluminium Agreement wil “Versterking van de aluminium sector door krachtenbundeling” teweegbrengen met de Aluminium Agreement. “Aluminium is 100% recyclebaar, behoudt z’n sterkte na recycling en de levensduur is veel langer dan andere materialen. Architecten, ingenieurs en aannemers etc. zijn vaak niet op de hoogte van de voordelen van het gebruik van aluminium en dat kunnen we veranderen door te informeren en te transformeren.” Aldus Bieringa, Directeur van het Aluminium Centrum.
Ruud Koornstra: “De Aluminium sector is dé underdog van de bouw industrie, zoals een MKB bedrijf tegenover de grote reuzen.”
Het doel van de Aluminium Agreement is tweeledig: 1. transparantie in de aluminium sector creëren door middel van inventariseren en meten. 2. Daarnaast is de Aluminium Agreement in het leven geroepen om door alle stakeholders van de aluminium sector als gevalideerd informatiedocument te laten zien aan opdrachtgevers en aanbestedende instanties.
Om te beginnen hebben het NDI en het Aluminium Centrum een Sustainable Footprint gemaakt van de grondstof Aluminium. Als tweede stap kunnen alle stakeholders van de aluminium sector meewerken aan de invulling van de Agreement door per organisatie aan te geven hoe zij de SDG’s ondersteunen en hoe duurzaam/transparant de organisatie is. Het Aluminium Centrum en het Nationaal Duurzaamheid Instituut meten de Aluminium Agreement middels het Global Sustainable Enterprise System.
Het uiteindelijke doel is het verstevigen van de positie van aluminium om er zo voor te zorgen dat er binnen Nederland en Europa meer aluminium wordt verwerkt in een groter aantal toepassingen. Hiermee wil deze alliantie o.a. bereiken dat ingenieurs, architecten en ontwerpers aluminium in hun projecten integreren. “Het Aluminium Centrum & het Nationaal Duurzaamheid Instituut biedt een interessante propositie voor de Nederlandse aluminium producerende en verwerkende industrie. Door samen concrete stappen te zetten, kunnen we kosteneffectief een significante impact realiseren middels innovaties, verduurzaming en kennisdeling.” Aldus Kelly Ruigrok van het Nationaal Duurzaamheid Instituut.
Om de Aluminium Agreement internationaal kracht bij te zetten initiëren het Nationaal Duurzaamheid Instituut en het Aluminium Centrum een Fact Finding missie naar Abu Dhabi en Dubai om in de golfregio de kansen voor de aluminium sector te benutten en de sector te verenigen.
Bron: Duurzaam Ondernemen