Ready to be sustainable?

NEWS

HOE DUURZAAM IS JOUW GEMEENTE ECHT? – MEETPLATFORM VOOR GEMEENTEN, PROVINCIES & LANDEN GELANCEERD DOOR DUURZAME TECH START UP I.S.M. DE GROOTSTE INKOOPVERENIGING VAN NEDERLAND

HOE DUURZAAM IS JOUW GEMEENTE ECHT? – MEETPLATFORM VOOR GEMEENTEN, PROVINCIES & LANDEN GELANCEERD DOOR DUURZAME TECH START UP I.S.M. DE GROOTSTE INKOOPVERENIGING VAN NEDERLAND

Duurzaam zijn, dat willen we allemaal. Maar hoe vind je je weg door de talloze certificeringen en keurmerken? Wat zijn die keurmerken eigenlijk waard? Hoe weet je of een handelspartner echt verantwoord bezig is? En… hoe duurzaam is je eigen publieke organisatie eigenlijk? Nevi, de grootste inkoop vereniging van Nederland en het Nationaal Duurzaamheid Instituut hebben om dit te kunnen meten samen het Public Sustainability Program in Nederland gelanceerd.

PUBLIC SUSTAINABILITY PROGRAM

Het Public Sustainability Program wordt toegepast bij lokale en centrale overheden om beleid, inkoop en diensten te verduurzamen. Als publieke organisatie kun je bestaande en potentiële leveranciers rangschikken op duurzame KPI’s. Producten en projecten zijn door te meten op circulariteit, gezondheid en milieueffecten. En die prestaties kun je over de tijd blijven volgen zodat je structureel duurzaam inkoopt en aanbesteedt. Je krijgt alle informatie over potentiële leveranciers op één plek, in één overzichtelijk format. Ook op product en project niveau kun je met het Public Sustainability Program als publieke organisatie meten hoe circulair, milieuvriendelijk of gezond jou product/ project is, bijvoorbeeld een duurzame of circulaire speelweide, een vastgoedproject of een IT project.

ONLINE PLATFORM

Het Public Sustainability Program is een online platform dat gebruikt maakt van een internationale duurzaamheids standaard – de GSE standard voor de private en publieke sector. Op het platform heeft elke publieke organisatie een Duurzame scorecard die ze kunnen delen met hun stakeholders, bewoners etc.

DASHBOARD

Door het gehele Programma te doorlopen, wordt het Duurzame Dashboard van jouw organisatie gevuld. De circular footprint, de score op CO2 reductie, het energieverbruik en de mate van Maatschappelijk Verantwoord en Circulair Inkopen wordt zichtbaar. En dat wordt dan weer doorberekend in een Inwonerstevredenheid. Ook de SDG’s waaraan de gemeente bijdraagt worden weergegeven op het dashboard.

Op deze manier kan je als publieke organisatie aan al je stakeholders zoals bewoners, leveranciers, investeerders, bedrijven etc. laten zien hoe duurzaam je bent als organisatie.

Voorbeeld dashboard: DEMO DASHBOARD 

KOPPELING TUSSEN OVERHEID EN BEDRIJFSLEVEN

De koppeling tussen overheid en bedrijven wordt binnen het Public Sustainability Program gemaakt door de integratie van het Global Sustainable Enterprise System (voor bedrijven).  Het Global Sustainable Enterprise System is de private variant van het Public Sustainability
Program. De koppeling tussen de 2 online platforms maakt het mogelijk om bedrijven en publieke organisaties langs dezelfde standaard te leggen.  

De GSE standaard van het Global Sustainable Enterprise System is de internationale overkoepelende duurzaamheid standaard voor de publieke en private sector. De GSE standaard dekt alle facetten van Duurzaam en circulair ondernemen en neemt ook de SDG’s (Sustainable Development Goals) mee. Het Global Sustainable Enterprise system meet niet alleen de processen van een organisatie op verschillende thema’s zoals MVO, MVI, CO2, Circulaire economie en Health en Safety, maar ook de producten en projecten van een organisatie. De projecten en producten worden gemeten op o.a. circulariteit, environmental performance en health performance(Sustainable Footprint).

DIY – TRAININGSPROGRAMMA – PUBLIC SUSTAINABILITY PROGRAM

Nevi, de grootste inkoop vereniging van Nederland verzorgt in de Benelux de trainingen van het Public Sustainability Program voor de publieke sector. Het publieke programma is erop gericht dat medewerkers van een organisatie het platform zelf kunnen gebruiken. Dit bevorderd de kennispijl binnen de publieke organisaties op het gebied van duurzaamheid en het versterkt de betrokkenheid van de medewerkers omtrent het thema duurzaamheid en de SDG’s. Het trainingsprogramma bevat elementen als circulair inkopen, generiek duurzaam aanbesteden, en hier wordt de tender functie van het platform uitgelegd.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top