Ready to be sustainable?

NEWS

EU Taxonomie en de GSE-System Investment Rating (GSES IR)

Op 18 juni 2020 heeft de Europese Unie (EU) de taxonomieverordening aangenomen. Een mijlpaal in de groene agenda van de wereld. Dit artikel, licht het wat en waarom van de taxonomie toe. Ook legt het de koppeling met Global Sustainable Enterprise System (GSE-System) en de onderliggende GSE-Standard.

Wat is de taxonomie wetgeving?

De taxonomieverordening is een belangrijk stuk wetgeving dat bijdraagt aan de Europese Green Deal. Het zal de investeringen van de particuliere sector in duurzame projecten stimuleren en helpen om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. De nieuwe regelgeving plus classificatie vereist dat financiële actoren en bedrijven transparant zijn over hoe groen hun investeringen werkelijk zijn.

Waarom is er taxonomie wetgeving?

Investeerders kijken steeds meer naar wat bedrijven doen op het gebied Environment Social & Governance (ESG). De taxonomie wetgeving is bedoeld om criteria vast te stellen waaraan een investering/bedrijf moet voldoen om het duurzaam te noemen.

Het manipuleren van de data is een manier om op frauduleuze wijze de waardering van de investeerders te winnen. Manipulatie kan ook door onnauwkeurige, onvolledige of onevenwichtige informatie in duurzaamheidsverslagen op te nemen. Met de taxonomie regelgeving en classificatie wil de EU deze ‘greenwashing’ praktijken een halt toeroepen.

Is de regelgeving waterdicht?

Ook binnen de taxonomie hebben bedrijven speelruimte om informatie over duurzaamheid ‘op te poetsen’. Definities en meetmethoden blijven minder gestandaardiseerd dan in bijvoorbeeld de financiële wereld.

De uitdaging van accountant en investeerders

Onevenwichtige rapportages over duurzame prestaties, een wildgroei aan standaarden en onvolledige informatie. Deze realiteit blijft het voor investeerders en accountants moeilijk maken om te doorgronden hoe groen bedrijven en investeringen nu écht zijn. Dit blijft, ook met de nieuwe taxonomie regelgeving, een uitdaging.

GSE-System Investment Rating gaat verder

Dat de accountant of investeerder niet zomaar de duurzaamheid van een onderneming of investering kan beoordelen, is duidelijk.

Met de komst van de taxonomie, voegen GSE-Standard en het ondersteunende platform GSE-System deze regelgeving in een Investment Rating (IR) toe. De uitkomsten van de GSE-System IR worden geverifieerd en getoetst door onafhankelijke certifiërende instellingen.

GSE-System heeft de afgelopen jaren de krachten gebundeld met strategische partners van over de hele wereld bij het bouwen van een overkoepelende duurzaamheidsnorm: de GSE- Standard. De holistische, geverifieerde en geaccrediteerde GSE-Standard meet organisaties en hun supply chains op twee levels: het organisatielevel en het product/project level.

Het organisatieniveau bevat de pijlers Corporate Social Responsibility (CSR), Social Responsible Procurement (SRP), CO2 Reductie (CO2), Circular Economy (CE), Health & Safety (HS) en Biodiversity (BIO). En, het product/project niveau de pijlers Environmental Footprint, Health Footprint en Circular Footprint. De Investment Rating komt hier nu bij.

Tools van de GSE-System IR

  • Een overzichtelijk dashboard
  • Overzichtelijke rating per investering op organisatieniveau
  • Overzicht per investering rating op product/project niveau
  • Onafhankelijke beoordeling van een Internationale Certificerende Instelling
  • Een ratingcard met een gevisualiseerd en geverifieerd rapport per investering

Samen richting een duurzame toekomst

GSE-System biedt met haar platform en overkoepelende duurzaamheidsstandaard alles de bedrijven, overheden en investeerders nodig hebben om sustainable performance te meten, beoordelen en managen. Alles op één plek. En voor een fractie van de kosten van andere rating, governance en database tools.

Met de toevoeging van GSE-System IR, helpen wij investeerders en accountants aan de transparante en betrouwbare informatie die nodig is om duurzaamheid realiteit te maken.

Meer informatie of meedoen?

Ga naar GSES-System.com.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top