Ready to be sustainable?

NEWS

Leidraad meten van CO2-emissie, grondstofverbruik en circulariteit bij bouwmaterialen

Circulair inkopen, biobased inkopen, duurzaam inkopen, iedereen moet en wil er wat mee maar hoe dan? Om deze vraag te beantwoorden is een leidraad gemaakt in opdracht van de Buyer Group Bouwmaterialen – het circulaire alternatief. Deze leidraad biedt een overzicht van tooling om circulariteit van producten te kunnen meten en monitoren. De Buyer Group Bouwmaterialen is een initiatief van PIANOo en wordt uitgevoerd door Cirkelstad onder begeleiding van bureau ZOOOW! | building formats.

Het onderzoek is uitgevoerd door Eco-Intelligence. De resultaten zijn in de Buyer Group Bouwmaterialen gepresenteerd voor het verdere ontwikkelen van een marktvisie en strategie voor het inkopen en aanbesteden van producten.

Het doel van deze leidraad is het leveren van een ondersteuning bij het maken van keuzes voor methoden en tools bij de aanbesteding of inkoop van bouwmaterialen. De methoden en tools zijn gericht op CO2-reductie, grondstofgebruik en circulariteit.

Wie aan de slag wil met het meten van de indicatoren CO2-emissie, grondstofverbruik en circulariteit in bouwmaterialen, komt al gauw terecht in een woud aan termen zoals MPG/MKI, GPR, MCI, LCA, BREEAM, Platform CB’23, TCO, C2C, GSES – NPC, EPG/BENG. Wat houden deze termen in? Hoe kunnen ze bijdrage aan het inkoopproces? Deze leidraad geeft duidelijkheid hoe de methode, tool of indicator achter deze termen toepasbaar zijn.

Op basis van de input van de deelnemers aan de Buyer Group Bouw- materialen is bepaald welke meest gebruikte methoden en tools naast elkaar worden uitgelicht.

Basisuitgangspunt

Het beperken van CO2-uitstoot en grondstofverbruik zijn de basisuitgangspunten als meegegeven door PIANOo aan de Buyer Group Bouwmaterialen. Welke methoden en tools geven hierbij het vereiste inzicht en welke aanvullende indicatoren zijn van belang om op een juiste wijze duiding te geven aan circulariteit?

Aanvullende indicatoren circulariteit

De leidraad beperkt zich niet tot de genoemde indicatoren (CO2- emissie, grondstofverbruik en circulariteit in bouwmaterialen). Voor het meten aan circulariteit zijn ook andere indicatoren van belang, zoals losmaakbaarheid, gebruik van toxische materialen, potentieel voor hergebruik of recycling, technische levensduur van het bouwproduct.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top