Ready to be sustainable?

NEWS

PHOMI MCM | Ecotegels halen maximale score duurzaamheid

Door Redactie Bouwwereld

PHOMI MCM heeft als eerste bouwproduct in de Nationale Product Catalogus de maximale score behaald. Het product is op basis van duurzaamheid, circulariteit en gezondheid gemeten en beoordeeld volgens het Global Sustainable Enterprise Systeem (GSES).

PHOMI produceert en levert flexibele ecotegels, geschikt als wand- en gevelbekleding, dus voor binnen en buiten. De producten zijn gebaseerd op klei: Modified Clay Materials (MCM). Met de uitstraling van steen, natuursteen, hout, beton, metaal, geweven structuren en leer. PHOMI-producten zijn waterafstotend, vorst- en hittebestendig, schok- en impactbestendig, niet-ontvlambaar, duurzaam en 100% recyclebaar. Het is verkrijgbaar in vele uitvoeringen en is lichtgewicht, flexibel en in veel uitvoeringen ultradun (2 mm).

Nationale Product Catalogus

De Nationale Product Catalogus (NPC), een initiatief van Cirkelstad en GSES, heeft als doel de meest betrouwbare bron te worden voor circulaire productdata: alle bouwproducten in één database voor iedereen gratis toegankelijk. Het database bevat vele producten, waaronder honderden bouwproducten. De in de catalogus opgenomen producten variëren van isolatiematerialen tot diverse soorten wandbekleding. Van alle producten in de NPC is PHOMI de eerste met de maximale duurzaamheidsscore.

LCA en EPD

Aan de score liggen onder meer de in de bouw bekende LCA- (Life Cycle Assessment) en de EPD-(Environmental Product Declaration) beoordelingen ten grondslag. De LCA-analyse is een methode om de milieubelasting van de volledige levenscyclus van een product te bepalen, dus van winning van de grondstoffen, via productie, transport en gebruik, tot en met de afvalverwerking of bewerking voor hergebruik. De EDP drukt de milieu-impact van een product uit over de levensduur van een gebouw (60 jaar).

Maximale score

Tot nu toe was de hoogste score op het GSES-platform, die wordt uitgedrukt in ‘blue planets’, 3,5, terwijl de gemiddelde score rond de 2 ligt. PHOMI producten hebben een maximale score van 5 behaald. ‘We zijn als GSES System bijzonder trots dat PHOMI producten 5 planeten hebben behaald en daarmee als eerste de hoogst haalbare score in de Product database. PHOMI is daarmee koploper in de bouwsector met een zeer innovatief product’, zegt Kelly Ruigrok, CEO GSES System.

PHOMI MCM

PHOMI heeft ook andere eigenschappen die in een materiaalselectie relevant kunnen zijn. Eén daarvan is dat – bij toepassing in binnenruimten – het materiaal vocht en geuren reguleert, terwijl virussen er minder goed kunnen gedijen en de luchtkwaliteit verbetert. Ook draagt toepassing van PHOMI bij aan een aangenamere akoestiek. Door de lage productietemperatuur is de primaire CO2-footprint extreem laag ten opzichte van keramiek. Het is gemakkelijk te verwerken, door de buigbaarheid van het materiaal ook goed toepasbaar op holle of bolle oppervlakken.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top