Ready to be sustainable?

NEWS

Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) organiseert eerste conferentie in Rotterdam en Singapore

Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) organiseert eerste conferentie in Rotterdam en Singapore

Duurzaamheidsevenement start tegelijkertijd in twee wereldsteden op 9 oktober

Op dinsdag 9 oktober organiseert het Nationaal Duurzaamheid Instituut (NDI) in het Oude Luxor Theater haar eerste conferentie over globale duurzaamheid. Tijdens het evenement presenteert het Rotterdamse bedrijf tevens de score van de Circular Product Footprint van de Philips MRI scanner. Het evenement, met sprekers als duurzaamheidsexpert Anne-Marie Rakhorst en ruimtevaarder André Kuipers, wordt tegelijkertijd in Singapore gehouden en wordt daar gehost door ondernemer Chiel van Daelen.

Thema Sustainable Globalization 2018

De maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan zijn groter dan ooit, maar staan nu pas op de agenda. De tijd begint te dringen om blijvende verandering teweeg te brengen en de impact te creëren die nodig is om de circulaire overgang te realiseren. We zetten ons allemaal in voor duurzame ontwikkelingsdoelen, maar hoe gaan we die doelen bereiken? Hoe maken we de wereld bewust van het belang van duurzaamheid, maken we bewuste keuzes voor duurzame en circulaire producten en hoe realiseren we duurzame voorziening voor de markt? Dit zijn de hoofdthema’s van Sustainable Globalization 2018.

Circular Product Footprint

Naast diverse showcases presenteert het NDI op 9 oktober de score van de Circular Product Footprint die is gemeten met de Philips MRI scanner. Deze meetmethode stelt ons in staat om alle producten te waarderen op gezondheid, circulariteit en milieuvriendelijkheid. Dit betekent dat consumenten binnenkort kunnen zien hoe hun kleding is geproduceerd en of de bedrijven waar zij hun producten kopen ook echt duurzaam produceren en of ze goed zijn voor het milieu. De meetresultaten van de scanner worden tijdens de conferentie bekend gemaakt.

Global Circular Health Database

Er zijn op dit moment geen databases met complete, relevante en geschikte informatie op het gebied van circulariteit en gezondheid en/of schadelijkheid van grondstoffen, producten, productiemethoden en afvalverwerkingsmethoden die openbaar toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarom start het NDI, samen met het bedrijfsleven, de Global Circular Health
database. De lancering van dit baanbrekende internationale project zal op 9 oktober worden gepresenteerd.

De database – straks vrij toegankelijk voor bedrijven, consumenten en overheidsinstellingen – meet de circulaire score, milieuvriendelijkheid en gezondheidsscore van alle producten uit de chemische-, food- en textielsector. Ook kan tot drie stappen terug of vooruit worden gekeken naar de levenscyclus van een product of grondstof. In de database worden tevens foto’s en filmpjes van het productieproces opgenomen.

Hoe werkt het?

Eindgebruikers van producten en/of grondstoffen kunnen straks aan de hand van een QR-code precies zien hoe circulair hun eindproduct is op basis van de PCW (Potential Circular Worth) en waarom. De QR-code linkt rechtstreeks naar de internationaal gekoppelde database waarin alle informatie over het product kan worden ingezien, zoals het productieproces, de gebruikte grondstoffen en elementen, circulair businessmodel en afvalverwerkingsmethode. De Circular Product Footprint is een werkbare methode die onder anderen een verplicht circulair businessmodel hanteert en heel duidelijk de definitie van circulariteit laat zien.

Sprekers conferentie 9 oktober

Anne-Marie Rakhorst

Ondernemer Anne-Marie Rakhorst is eigenaar en initiatiefnemer van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl dat samen met betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties, experts, overheden en particulieren Nederland verder wil verduurzamen. Ook stond ze aan de wieg van het initiatief ’17 doelen die je deelt’ dat Nederland kennis laat maken met de Sustainable Development Goals. Eerder richtte ze het succesvolle Search Ingenieursbureau op. Ondernemen betekent voor Anne-Marie kansen benutten die zich voordoen en daarbij je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Sinds ze in 2000 Zakenvrouw van het jaar werd, deelt Anne-Marie haar kennis en enthousiasme actief met een breed publiek. Ook is ze ambassadeur van en (bestuurs)lid bij verschillende duurzame initiatieven. Anne-Marie zet als ondernemer, investeerder en publicist mensen in beweging richting een duurzame economie en leefomgeving.

André Kuipers

André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie was op dat moment de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: elf dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens de PromISSe missie in 2011/2012. Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 gelanceerd met een Russische Sojoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij naast arts en wetenschapper ook boordingenieur, docent, klusjesman en schoonmaker. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de steppe van Kazachstan. André Kuipers spreekt voor een grote diversiteit aan toehoorders, van jong tot oud en met zeer uiteenlopende achtergronden. Vanuit zijn ervaring zoomt hij desgewenst in op verschillende aspecten die zijn verbonden met de fascinerende wereld van de bemande ruimtevaart.

Over NDI

Het Nationaal Duurzaamheid Instituut verbindt het bedrijfsleven, overheidsorganisaties en burgers met elkaar om in Nederland en internationaal awareness en kennis over duurzaamheid te delen en duurzaam ondernemen te stimuleren om zo de wereld klaar te stomen voor de volgende generaties. Door het zichtbaar maken van duurzaam, maatschappelijk verantwoord en circulair ondernemen en de hieruit voortkomende producten ontketenen we een beweging in de maatschappij. De beweging neemt iedereen mee naar een duurzame wereld.

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

GSES Office

Hofplein 20, 3032 AC,
Rotterdam, The Netherlands

T: +31 (0) 850 603 039
E: info@gses-system.com

Socials

Ready to be

sustainable?

Translate »
Scroll to Top